Op COP28 sloot de FIA zich aan bij de BSI Group om uit te leggen hoe zij de ISO Net Zero Guidelines heeft gebruikt om haar decarbonisatiestrategie te verfijnen en te verbeteren.
Een gids voor internationale erkenning
De ISO Net Zero-richtlijnen, internationaal erkend als best practice-richtlijnen, ondersteunen organisaties bij het structureren en versterken van hun bestaande strategieën om ervoor te zorgen dat ze hun doelstellingen bereiken.
Dankzij de richtlijnen heeft de FIA belangrijke aandachtsgebieden geïdentificeerd, waaronder geformaliseerde emissiereductie en een betere coördinatie tussen duurzaamheidsstrategie en belangenbehartiging. Dit zal de Federatie uiteindelijk helpen haar ambitieuze doelstellingen te bereiken, waaronder die van het bereiken van een netto nuluitstoot in 2030.
In reactie op deze nieuwe aanpak zei FIA-CEO Natalie Robyn: “In 2020 hebben we onszelf ambitieuze doelen gesteld om in 2030 het netto nulpunt te bereiken. Als internationale federatie is het uiterst belangrijk voor ons om ons te houden aan erkende mondiale standaarden en best practices. Daarom hebben we ervoor gekozen om in 2023 de ISO Net Zero-richtlijnen aan te nemen. Deze tool heeft ons enorm geholpen de verbeterpunten in onze strategie te identificeren en we zijn nu in staat om verder te gaan met een aanpak met een hoge integriteit.”
De FIA demonstreerde deze ontwikkelingen op COP28, onder meer via een video die werd vertoond op de stand van de BSI Group (de British Standards Institution) in de Blue Zone.
Bekijk hieronder de videotestimonial van Natalie Robyn:
Ervaring delen
Op COP28 sprak FIA Sustainability Manager Barbara Silva ook over het implementatieproces van de richtlijnen tijdens het panel ‘Transition to Net Zero: ISO Net Zero Guidelines’, georganiseerd door Reuters, samen met BSI Group.
Bekijk hieronder de volledige panelvideo:
In haar commentaar op het panel benadrukte Barbara Silva haar ervaring met het werken aan de richtlijnen en het garanderen van de succesvolle implementatie van duurzaamheidsstrategieën. Ze zei: “Mijn doel is om volledig nutteloos te worden. Ik werk met elke afdeling samen om de capaciteit op het gebied van duurzaamheid te vergroten en ervoor te zorgen dat ze begrijpen waarom dit relevant is in hun dagelijkse werk. Het gaat niet alleen om leiderschap van de top, maar om het betrekken van al je collega’s bij de reis.”
De weg vrijmaken
Met haar verfijnde strategie kijkt de FIA ook verder dan 2030 en maakt ze gebruik van haar unieke positie als bestuursorgaan voor de wereldmotorsport en de Federatie van ‘s werelds toonaangevende mobiliteitsorganisaties om duurzame transities binnen haar kampioenschappen en ledenclubs aan te moedigen.